ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ CERN

thumb-img

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο καινοτόμων δράσεων, το σχολείο μας στήριξε τη συμμετοχή  εκπαιδευτικών μας, σε Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και Εκλαΐκευσης της Σύγχρονης Φυσικής «CERN 2023», που οργανώνουν η ΟΙΕΛΕ, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και το CERN, το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο!!

Φέτος, τέσσερις από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, όλοι διαφορετικών ειδικοτήτων, παρακολούθησαν ένα τριήμερο πρόγραμμα σεμιναρίων και ξεναγήσεων μέσα στο CERN. Τόσο οι εισηγήσεις των ειδικών και η επαφή με τους χώρους και τα πειράματα του CERN όσο και η διαμονή μέσα στο CERN ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία που έδωσε τη δυνατότητα επαφής με τη συγκλονιστική μελέτη της αρχής της δημιουργίας του κόσμου!!

Ίσως η πλέον εντυπωσιακή ξενάγηση, ήταν αυτή στον διάσημο επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων LHC, μήκους 27 km. Οι εκπαιδευτικοί μας κατέβηκαν 100m κάτω από τη Γη, σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο, και παρακολούθησαν από κοντά τις διαδικασίες της έρευνας που λαμβάνει χώρα εκεί. Συγκεκριμένα,  οι επιστήμονες, με τη χρήση μαγνητών και ειδικών ανιχνευτών, καταφέρνουν να διαμορφώνουν και να μελετούν τις συνθήκες που προσομοιάζουν με εκείνες που επικρατούσαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)!!! Η έρευνα γίνεται στα πλαίσια της αναζήτησης πληροφοριών για τη διαμόρφωση του σύμπαντος και έχει οδηγήσει σπουδαίες ανακαλύψεις. Η πλέον ξακουστή, είναι αυτή της ανακάλυψης του σωματιδίου Ηiggs, το 2012. Η ανακάλυψη αυτή συνέβαλε  στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος εξηγώντας πώς αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη η ενέργεια μετατράπηκε σε ύλη!

 

Γραφτείτε στο Newsletter μας